Ο Ερασιτέχνης Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Γιάννινα (Ερασιτέχνης Π.Α.Σ. Γιάννινα) είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκεται η έδρα του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1966 και χρώματα του το μπλε και το λευκό. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και κολύμβησης. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1966 (2/8/1966), έπειτα από συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων των Ιωαννίνων, του Ατρομήτου Ιωαννίνων και του Αβέρωφ. Ο ΠΑΣ είναι κυρίως γνωστός για τους πιστούς οπαδούς του, την ιστορικά δυνατή έδρα και την εξαιρετική ομάδα της δεκαετίας του '70, που της απεδόθη και το προσωνύμιο Άγιαξ της Ηπείρου. Χαρακτηριστικό του ΠΑΣ είναι τα μπαράζ, στα οποία έχει μετάσχει αρκετές φορές, με θριαμβευτικά αλλά συνηθέστερα οδυνηρά αποτελέσματα. Στα πρώτα συγκαταλέγεται αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στα δεύτερα αυτά της Λάρισας, του '89, της Ρόδου και του Πύργου..Το 1932 έγινε μία συμφωνία μεταξύ των συλλόγων ''Πύρρος'', ''Ολυμπιακός'', ''Ατρόμητος'' και ''Νίκη'', οι σύλλογοι αυτοί συγχωνεύθηκαν και δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα με το όνομα Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Αβέρωφ δηλαδή ο “ΠΑΣ ΑΒΕΡΩΦ”, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτου Γεωργίου Αβέρωφ, του Μεγάλου τέκνου της Ηπείρου. Όταν έγινε αυτή η συγχώνευση όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων συμφωνήσανε, με συμβολαιογραφική πράξη, ότι στο εξής δεν θα εμφανιστούν τα ονόματα ''Πύρρος'', ''Ατρόμητος'', ''Ολυμπιακός'' και ''Νίκη''. Ο ''Αβέρωφ'' ονομάσθηκε Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ, διότι στις τάξεις του υπήρχαν ποδοσφαιριστές και αθλητές σχεδόν από όλη την Ήπειρο, την Άρτα, την Πρέβεζα κ.λ.π. Αυτό λοιπόν σημαίνει ΠΑΣ, που το φόρεσε καπέλο και ο σημερινός "ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ".
Στην αρχή η Μητρόπολη διέθεσε αρκετά χρήματα για την περίφραξη του νέου σταδίου χτίζοντας ένα τεράστιο πέτρινο τοίχο ολόγυρα. Λίγο αργότερα, περίπου στα 1959 με 1960 η Μητρόπολη χτίζει, στη βόρεια μεγάλη πλευρά του σταδίου, μια κερκίδα χωρητικότητας περίπου πεντακοσίων θεατών, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του σταδίου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτε που να αποδεικνύει την κυριότητά του. Το καθεστώς αυτό κράτησε μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, οπότε σε μία επίσκεψη του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη ο οποίος, βλέποντας τον τεράστιο αυτό χώρο στη μέση της πόλης, εντυπωσιάσθηκε θετικά και ζήτησε να γίνει το γρηγορότερο μία μελέτη που να βεβαιώνει ότι μπορεί να κατασκευασθεί ένα αξιοπρεπές στάδιο, αντάξιο της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων. Όπως ήταν φυσικό τέθηκε θέμα ιδιοκτησίας του γηπέδου, διότι δεν ήταν δυνατόν να εκταμιεύονται χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ιδιοκτήτης να είναι η Μητρόπολη. Τελικά το αγόρασε το κράτος κι' έτσι έληξε οριστικά το θέμα.
Μ. Βελλίδης, Ελλάδα
Δ. Σωτηρίου, Ελλάδα
Α. Μιχαήλ, Ελλάδα
Α Γ. Ντάσιος, Ελλάδα
Α Ντ. Ναδάλες, Ισπανία
Α Θ. Μπέριος, Ελλάδα
Α Α. Στρούνα, Σλοβενία
Α Θ. Τζημόπουλος, Ελλάδα
Μ Ν. Κοροβέσης, Ελλάδα
Μ Μ. Αυγένικου, Ελλάδα
Μ Α. Ηλιάδης, Ελλάδα
Μ Ν. Ακόστα, Ισπανία
Μ Χ. Χαρίσης, Ελλάδα
Μ Σ. Τσουκαλάς, Ελλάδα
Μ Κ. Τσάβεζ, Αργεντινή
Ε Μπ. Ίλιτς, Σερβία
Ε Ε. Γιάκος, Ελλάδα
Ε Σ. Σαπαλίδης, Ελλάδα
Ε Τ. Κρητικός, Ελλάδα
Ε Μ. Μανιάς, Ελλάδα
Ε Γ. Νάκος, Ελλάδα
Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/Πανηπειρωτικός_Αθλητικός_Σύλλογος_Γιάννινα, http://www.sportdata.gr/pas-giannina.htm, http://www.fcpasgiannina.gr/pages/history_erasitexnis
Σύνταξη: Ανδομάχη Σιαφάκα, Βαλεντίνα Κωσταγιού, Βασιλική Νούσια