Πιτες γυρο

Σπιτικά ζυμάρια

Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε πεντανόστιμες πίτες! Ιδανικές για να συνοδεύσουν σπιτικό γύρο, καλαμάκια, κεμπάπ.

Εκτέλεση Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε μπολ να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Τότε την ξαναζυμώνουμε και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη στο χέρι μας και ανάμεσα στις παλάμες το ανοίγουμε σε πίτα (πίτα για σουβλάκι). Έχουμε ζεστάνει αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε κάθε πίτα για 3΄-4΄από κάθε πλευρά. Μπορούμε να τις ψήσουμε και στη σχάρα. Mερίδες: 8 Υλικά συνταγής ½ κιλό αλεύρι ½ κύβος νωπής μαγιάς Χελιδόνι 12 γρ. 1 κ.γλ. αλάτι 1 κ.γλ. ζάχαρη 1½ ποτήρι περίπου χλιαρό νερό

Γυρος

Ιστορία
Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως την Αμερική και την Αυστραλία.
Σήμερα, μεγάλες εταιρίες εστίασης, όπως τα Goody's, τα everest (Πολίτικο) και τα McDonald's προσφέρουν κάποια παραλλαγή γύρου στο μενού τους. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ντόνερ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί γνωστό φαγητό. Νέες γεύσεις προστέθηκαν, ενώ υπάρχουν πλέον και ο "πράσινος ή οικολογικός γύρος" και ο "παιδικός γύρος". Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πωλείται ακόμη και μέσω του διαδικτύου. Τι χρειαζόμαστε: 2 μπριζόλες χοιρινές λαιμού (το λιπάκι είναι απαραίτητο) 2 φέτες μπέικον αλάτι και μπαχαρικά κατά βούληση (εγώ έβαλα μίγμα πιπεριών, κύμινο, πάπρικα, ρίγανη, μπαχάρι, σουμάκ και ελάχιστη κανέλα) λίγο λάδι 1/2 ποτήρι νερό ένα κρεμμύδι 2 πίτες για γύρο (έτοιμες καταψυγμένες ή τις φτιάχνουμε μόνοι μας ακολουθώντας τη συνταγή που υπάρχει σε αυτό το site) Πώς το κάνουμε: Χτυπάμε καλά τις δύο μπριζόλες ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κάνει. Το κόκαλο δε μας πειράζει και πολύ. Μπορούμε αν θέλουμε να το αφαιρέσουμε τώρα ή ακόμα καλύτερα μετά το ψήσιμο Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά πάνω στις μπριζόλες και λίγο λαδάκι Βάζουμε το μπέικον πάνω στη μία μπριζόλα και σκεπάζουμε με την άλλη μπριζόλα Τα πατάμε με τα χέρια μας να ενωθούν καλά Βάζουμε λίγο λάδι σε μία γάστρα και τοποθετούμε μέσα τις μπριζόλες. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φετούλες και το τοποθετούμε στη γάστρα δεξιά και αριστερά από το γύρο. Ρίχνουμε ακόμα λίγο λάδι, το νερό και βάζουμε στο κρεμμύδι ότι μπαχαρικά βάλαμε και στο γύρο Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200ο C για μία ώρα Στη συνέχεια ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε το γύρο. Σε ξύλο κοπής τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, έτσι ώστε να θυμίζει γύρο στην όψη. Τον ξαναβάζουμε στη γάστρα και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα με ανοιχτό το καπάκι ώστε να ροδίσει. Το σερβίρουμε με πίτες, πατάτες τηγανητές, ντομάτες τζατζίκι ή όπως αλλιώς μας αρέσει. Για τις πίτες, βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε μέσα τις πίτες αφού πρώτα ρίξουμε λίγο λάδι, λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι. Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200ο C. Διαβάστε περισότερο: Γύρος σπιτικός με πίτα http://www.sintagespareas.gr/sintages/giros-spitikos-me-pita.html#ixzz3YgsyXuGX

Ποτσης Γεωργιος,Κοσμερης Αναστασιος